Blowen, mediteren, offeren om Shiva te vereren
Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)
Deze Hindoeïstische feestdag wordt jaarlijks wereldwijd gevierd tijdens een festival in februari/maart (afhankelijk van de stand van de maan) ter ere van de god Shiva. Vooral in India en Nepal is het een groots gebeuren. Mensen feliciteren elkaar, organiseren bijeenkomsten met familie of reizen enorme afstanden naar een van de heilige tempels van het geloof.
Op 21 februari 2020 ben ik bij de belangrijkste Shiva-tempel van Nepal, de Pashupatinath Tempel die is gebouwd op de oevers van de heilige Bagmati Rivier in Kathmandu. Volgens de autoriteiten verzamelen zich hier 1,2 miljoen mensen om eer te bewijzen aan Shiva.
Met de bus is het nauwelijks mogelijk op dichtbij de plek te komen. Langs de kant zijn grote gaarkeukens ingericht om iedereen van een gratis maaltijd te voorzien. Ook strooit de overheid vanuit een helikopter vele duizenden bloemblaadjes uit over de wachtende gelovigen.
Aan de rechterkant van het tempelcomplex zijn vele kleurrijk beschilderde Sadhoes, Heilige mannen, neergestreken. Zij hebben hun leven totaal aan Shiva gewijd en geven daarvoor oa kāma (plezier) en artha (rijkdom) op. Een echte sadhoe zoekt spirituele bevrijding door meditatie met als uiteindelijke doel: het bereiken van moksha, verlossing uit de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Een echte Sadhoe reist te voet het hele jaar door van festival naar festival.
Alleen tijdens Maha Shivaratri is het legaal om Hasj en Marihuana te bezitten, verkopen en roken. En dat wordt volop gedaan. Dus dat 'opgeven van plezier' daar zijn nogal wat vraagtekens bij te zetten. Ook vragen bijna alle Sadhoe’s geld voor een foto, regelmatig op agressieve toon, tja. En er zijn ook verdacht veel jonge mannen met een glimmende zonnebril, wellicht toch Sadhoe alleen voor deze dag? Of ben ik dan te wantrouwig?
Aan de andere kant van het complex staan vooral vrouwen en kinderen in een lange rij om na een uur of 5 schuifelen hun offerandes in de tempel achter te laten. Dit gaat van de vroege ochtend tot de late nacht zo door. Bussen uit met name India hebben de pelgrims naar deze heilige plek gebracht.
Tussen de jonge mannen en Sadhoe's aan de rechterzijde en de vrouwen en kinderen links worden crematies aan de oever van de rivier gehouden. De overledene, gehuld in oranje en gouden gewaden, wordt door mannelijke familieleden naar de crematieplaats gedragen waarna de voeten van het lichaam in de rivier worden wassen. Daarna wordt het lijk op een houtstapel gelegd. Na afloop wordt de as in de rivier gestrooid.
Als je ooit de kans krijgt om een festival in Nepal, India of bijvoorbeeld Buthan bij te wonen, grijp die kans met beide handen aan. Vergeet niet wat klein geld bij mee te nemen voor foto's en verder geen spullen van waarde. Want heilig feest geldt niet voor het leger zakkenrollers dat zich tussen de menigte verstopt.
Meer weten over Maha Shivaratri?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahashivaratri
https://www.nieuwwij.nl/themas/de-grote-nacht-van-shiva/