Blog Post

Fietswedstrijd over stadsmuur Xian 

Germa Nijssen • 21 februari 2019

Avontuurlijke rondreis China

Chinese familie die op de grote muur een selfie maakt van 6 personen

Zittend bij de Mac (wifi, koffie, broodje ei) overzie ik om 07.30 het stationsplein van Xian en kan niet anders dan instemmen met de slogan van de tent: I’m loving it. Hoewel een enorme rollercoaster en nauwelijks slaap (vannacht voor het eerst 7 uur) stuwt de adrenaline en lol me weer voort. China is een van mijn favoriete bestemmingen. Ik ben vaker in dit enorme land geweest, maar het verandert sneller dan je voor mogelijk houdt. Dat maakt het vak van reisbegeleider ook zo uitdagend en vermoeiend tegelijkertijd.

Vrouw poseert met traditioneel Chinese hoofdtooi bij Temple of Heaven

Op pad met een groep

Tijd is een relatief begrip. Pas een week geleden haal ik samen met gids Betty mijn volle groep op bij de gate. Vanaf dat moment tot het einde over 24 dagen zal ik worden bekogeld met vragen waar ik zeker niet altijd een antwoord op heb: vanaf welke hoek vertrekt de bus, waar kan ik dit het beste kopen, hoe zeg je in het Chinees….waar zijn de toiletten op de Chinese muur, hoe heet deze groente enz. Ik ben een generieke reisbegeleidster, zonder specifieke specialisatie en mondiaal inzetbaar. In Amsterdam, waar ik toch zeker 2 keer per week kom, weet ik ook niet alles, laat staan in zo’n supersnel veranderend land. Zo is het elke keer ook voor mij een avontuur.

electrisch autootje met skibox in de hutongs van Beijing

Eigen plan maken

Mijn groep is inmiddels gesmeed tot een hechte happy family, waar niemand buiten de boot valt en soms naar mijn smaak zelfs iets te veel samendoet. Avontuurlijk reizen is in de praktijk best een uitdaging. Ook al zit er veel ruimte in het programma, je moet je goed voorbereiden om die vrije tijd ook effectief in te vullen. Een beetje research van te voren helpt ter plekke om je eigen plan te trekken. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een reisgids bij zich en dan wordt het al snel makkelijker om samen met de groep iets te doen. Dat is trouwens ook prima. Er zit deze keer een man bij die nog nooit met een groep heeft gereisd en met lichte tegenzin aan de trip begint omdat zijn vrouw het zo leuk lijkt. Nu, een week later, past hij op de bagage van degenen die gaan koffiedrinken en is mijn grootste hulp. Angst voor een vreemde omgeving en voor groepen speelt in het begin vaak een rol, maar verdwijnt meestal snel. Een week in stedelijk China en de hele groep eet met stokjes en vraagt niet of nauwelijks meer wat er op tafel staat. Iedereen vindt de meeste Chinezen behulpzaam, vriendelijk en aardig en is onder de indruk van het moderne, schone en spetterende China. Missie geslaagd.

enorme drukte bij de uitgang van het zomerpaleis in Beijing met veel paraplue's

Zomer is regenseizoen

Beijing is overvol, bruisend en dynamisch. En veel regen, juli is regenseizoen, dan komt het met bakken uit de hemel: heet, vochtig en nat. We hedden deze keer mazzel, tijdens onze trip naar de muur wordt een deel gesloten maar blijft een ander stuk gelukkig open – in de mist, maar wel beloopbaar. Achteraf zijn we helemaal spekkopers: de volgende twee dagen worden alle stukken van de muur rond Beijing gesloten en dat is echt zuur als je maar een kans hebt om dit beroemde bouwwerk te zien.

Chinese muur bij Beijing in de mist
antiekmarkt in Beijing tijdens lunchbreak

Zelf op pad

Bij de grote toeristische attracties in Beijing als het Zomerpaleis en de Verboden Stad loop je letterlijk over de hoofden en paraplu’s. Het Chinese toerisme is zo sterk in opkomst dat wij westerlingen wegvallen in de aantallen. Gevolg is dat je voortdurend op de foto wordt gezet – stiekem of op verzoek. Altijd leuk, zeker bij een hele schoolklas die stralend met je op de kiek wil.
Laatste dag Beijing gaat iedereen zelf op pad en breng ik de dag door met collega Karien die een paar dagen tussen twee groepen vrij heeft. Ze brengt me up to date over laatste nieuwtjes van de Transsiberië express (mijn volgende reis) en we gaan op zoek naar plekken in de stad die we kunnen aanraden, deze keer de antiekmarkt en de Pearl Market. In dat laatste gigantische warenhuis helpen we een enthousiaste Amerikaanse een karaoke microfoon te kopen. Yeah, I like it!

amerikaanse vrouw test een karaoke microfoon met op de achtergrond enthousiaste klant in de pearl market in Beijing

Tips voor Beijing

Je komt tijd tekort in Beijing. Bekende sites zoals het Zomerpaleis zijn overvol en tijdrovend. In plaats daarvan kun je ook hierheen:

  • Artzone 978 : Het moderne China, kunstdistrict met veel galeries, tentoonstellingen en boetiekjes. Gratis toegankelijk. http://www.798district.com/ Metrolijn 14 naar Wangjing Nan Station. Exit B1. 15 minuten lopen naar de bestemming.
  • Lama en Confusiustempel : deze twee prachtige tempels zijn een rustpunt in het hectische Beijing. Het zijn grote complexen die bezocht worden door stadsbewoners die komen bidden. Bij de ingang krijg je gratis wierookstokjes zodat je kunt meedoen aan het ritueel. De tempels liggen op loopafstand van elkaar en je ziet meteen de sfeervolle hutongs in de buurt. Metro's 2 en 5 tot Yonghegong Station.
  • Temple of Heaven : Deze voormalige tempel is het icoon van Beijing, je ziet hem op de voorkant van veel reisgidsen. Een heilige plek voor veel Chinezen die hier in grote getale heengaan. Bereid je voor op veel foto's met jezelf in de hoofdrol. De tempel maakt deel uit van een enorm complex met een groot park en historische gebouwen. Stadsbewoners leggen een kaartje of oefenen zang en dans in het park. Na afloop kun aan de overkant van de weg een bezoek brengen aan de Pearl Market, een gigantisch warenhuis waar je (bijna) alles kunt kopen. Metro 5 naar Tiantan Dongmen Station, exit A.

Temple of Heaven Beijing
Offeren van wierook bij de lamatempel in Beijing

Naar Pingyao en Xian

Na 4 dagen Beijing zijn we het allemaal wel zat, overal vol, metro’s, restaurants, musea waar je mensen kunt kwijtraken. We nemen afscheid van supergids Betty bij de nachttrein naar Pingyao: inchecken, security, treinwagons die maar kort stoppen en waar je in no time moet instappen. Met de jonge mannen uit de groep een ijzersterk systeem opgezet voor de logistiek van koffers in en uit de treinen. Loopt op rolletjes.

Pingyao is een prachtige kleine stad met beschermde status, eigenlijk een soort openluchtmuseum. Excursie geregeld naar de court yard waar films als Raise the Red Lantern zijn opgenomen. Na afloop een heerlijke massage in het prachtige authentieke hotel voordat we weer verder gaan met de nachttrein naar Xian.

straatbeeld in Chinese stad Pingao
Nederlandse Fietster die zich klaarmaakt voor rondje over de standmuren van Xian

Fietsen over de stadsmuur

Fietsen over de stadsmuur is een van de attracties - althans voor Nederlanders - in Xian, ook bij 39 graden. De sportieve types in de groep maken er meteen een wedstrijd van. Met knalrode koppen staan ze hijgend bij de eindstreep. De rest komt er rustig achteraan. s ’Avonds naar de moslimwijk. Gisteren meteen naar een van de hoogtepunten van de hele reis: het Terra Cotta leger, elke keer weer geweldig om te zien. Aansluitend een theeceremonie. Goed geregeld door nieuwe gids Bruce, lekker ding waar alle vrouwen in de groep voor vallen. Gisteravond met een groot deel van de groep op stap naar een buitenwijk.

portret van een chinese gids in Xian
Chinese vrouw met hond in tuigje op haar buik gebonden

Na de waterorgelshow waar heel weinig toeristen rondlopen, vallen we een restaurant binnen met de lieflijke naam: first noodle under the sun. Meteen wordt een groep van een grote tafel weggestuurd zodat wij met 12 kunnen zitten. In plaats van boos, gaan die weggestuurde Chinezen ons helpen met chinglish (chinees engels) en bestellen we in no time gerechten en natuurlijk bier. Na afloop moeten we allemaal - dus 12x - iets in het gastenboek schrijven, als bewijs dat we zijn geweest. Mooi.

groep toeristen schrijven een review in gastenboek in restaurant Xian

Bullit treinen

China is als land weer 10 stappen vooruit in vergelijking met 2 jaar geleden. Vanuit Xian, de stad van het Terra Cotta leger, nemen we de bullet train (TGV) naar Chengdu, de stad van de Panda’s. 3,5 ipv 10 uur reistijd en een prachtige tocht door de bergen. ‘Sjiek de friemel’ zouden wij thuis zeggen. Het station van de bullet train lijkt op een vliegveld, grote aankomsthal, check van bagage, 32 gates die leiden naar evenzoveel strak witte treinen die alle richtingen uitgaan. Dit is het grootste treinstation voor hogesnelheidstreinen in China. Indrukwekkend. Je ziet overal in het landschap nieuwe trajecten op hoge pilaren in aanbouw. Ook enorm lange tunnels dwars door hooggebergte. Op weg naar de Panda’s. In zit nu 1 uur in de trein en het gebergte wordt steeds hoger. Nieuwe avonturen voor volgend verslag. Op de 30 Pandaberen komen duizenden mensen af dus het zal wel dringen worden. 🐼

reizigers in de coupe van een bullit trein in China

Tips Rondreis China

Rondreis China
Duur: 24 dagen
Reisperiode april - november

lees het vervolg van deze reis: over Panda's en Hotpot
Google en Whatsapp werken alleen via een VPN die je in NL moet installeren . Gratis is bijv NordVPN
Neem goede wandelschoenen en vochtopnemende kleren mee
Travel light, maar wel met een compacte (e) reisgids voor je vrije tijd
Travel light met flexibele tas : in de treinen is grote bagage heel onhandig

door germanijssen 15 november 2022
Van Sumbawa via Japan naar Frankrijk
Twee hondjes in een wandelwagen in Japan
door germanijssen 6 maart 2020
Dierenliefde is in Japan overal, van honden met jurkjes tot knuffeldieren en poezencafe's.
Olifant loopt langs ingang lodge in Chitwan Nepal
door germanijssen 2 maart 2020
In Chitwan in Zuid-Nepal is het goed toeven. Naast de jungle met veel vogels, beren, herten en zelfs tijgers is het een heerlijke bestemming om in de vele cafeetjes en bars te relaxen.
Heilige mannen ofwel Sadhoes tijdens de grote nacht van Shiva in Kathmandu
door germanijssen 28 februari 2020
De grote nacht van Shiva is een belangrijke Hinboeitische feestdag die gevierd wordt eind februari, begin maart, met name in India en Nepal. In Kathmandu verzamelen honderduizenden gelovigen zich bij de tempel Pashupatinath om eer te bewijzen aan Shiva, maar ook om op deze speciale dag legaal te blowen.
Khiva in Oezbekistan, avondzon over de daken
door Germa Nijssen 4 oktober 2019
Khiva is een wonderschoon woestijnstadje in Oezbekistan gelegen langs de Zijderoute. Steeds meer landen zijn vrijgesteld van de visumplicht, waaronder Nederland. Hoerdoor wordt het aanzienlijk makkelijker om dit mysterieuze land met prachtige steden en vriendelijke bevolking te bezoeken. Voormalig Sovjetrepubliek, maar de geschiedenis gaat nog veel langer terug naar de dagen van Timour de Lamme en machtige Khans.
door Germa Nijssen 11 april 2019
Rondreis langs alle safari hoogtepunten van Oost Afrika en vogelreservaten bij de meren van midden Kenia en het Lake Victoria in Tanzania.
door Germa Nijssen 28 maart 2019
Op het Duitse eiland Helgoland worden in de winter honderden zeehondjes geboren, baby's van de gewone en de kegel zeehond. Je kan ze met eigen ogen bewonderen op het strand
door Germa Nijssen 16 maart 2019
Wandeling over de High Line, park dat is gebouwd op een enkel spoortraject in west- Manhattan
door Germa Nijssen 19 februari 2019
Een mini break in zuid spanje langs historische steden, door prachtig landschap, heerlijk eten, stranden en filmlocaties.
door Germa Nijssen 16 februari 2019
Moskou en Beijing vormen het start en eindpunt van de transsiberie express. In die steden ga je niet met de trein, maar met de metro. Die zijn zo verschillende als de beide landen. Lees hier hoe.
Meer posts
Share by: