Heb je in het voorjaar geen zin in skiën of de hele dag passief in
de zon liggen, dan is een rondreisje Andalusië een goed alternatief. Strakblauwe
luchten, ’s middags een terrasje en ’s avonds koele slaapkamers. Beste tijd van
reizen in het voor- en najaar. Ik ga de eerste week februari, best nog wel koud
hoewel ik in de buurt van de stranden menig Britse toerist al behoorlijk
ontbloot zie rondlopen.
Mijn rondje: Malaga,
Ardales, Ronda, Osuna, Cordoba, Granada en via witte dorpje Frigiliana terug naar
Malaga. Gewapend met een ticket, een klein jeepje en vooraf gekochte toegangsbewijzen
voor de Caminito del Rey en het Alhambra ga ik op pad richting Ardales.
Over Ardales en de waanzinnige wandeling langs het Koningspad de Caminito del Rey is een apart blog: Een ervaring die je niet snel zult vergeten. De hele omgeving van Ardales is prachtig. Je rijdt door het bergachtige achterland, met uitgestrekte olijfboomgaarden en kronkelige wegen. Die wegen liggen er trouwens pico bello bij, met dank aan de EU. Je kan kiezen voor de snelweg, maar de regionale wegen zijn absoluut mooier.
Het middeleeuwse Ronda blijkt ontdekt door het meer gecultiveerde toerisme uit de Aziatische landen. Die doen een rondje Ronda, Sevilla en Granada. Je bent er dus niet alleen. Maar het blijft zeer de moeite waard om dit wonderschone plaatsje met zijn stierenvechtersarena en fotogenieke brug over de kloof te bezoeken en een wandeling door de omgeving te maken. En als je even zoekt zijn er ook nog genoeg barretjes waar je met plaatselijke bevolking aan de bar iets kunt eten.
Onderweg van Ronda naar Cordoba stop ik in Osuna. Hier ligt niet alleen Spanje ‘s mooiste straat, de Calle San Pedro, althans volgens Unesco, maar ook de oude stierenvechters arena die gebruikt is voor de spectaculaire opnames van seizoen 5, aflevering 9 van Game Of Thrones. Dat is de aflevering waarin Daenarys ontsnapt aan een wisse dood als een van haar draken haar redt uit de arena. Er was een oproep voor 500 figuranten uitgegaan in Osuna. Er kwamen 86.000 aanmeldingen. Ongelooflijk. Het gebouw staat er nu wat haveloos bij, maar wordt momenteel gerestaureerd. Bij de tips onderaan vind je een link naar de beroemde scene.
Door naar Cordoba. In de vroege middeleeuwen de grootste stad van Europa, waar het Moorse rijk hier een van haar belangrijkste knooppunten bouwt. Naar men zegt wonen er rond het jaar duizend 500.000 mensen, nu trouwens 320.000, dus het is best een grote stad. Naar Cordoba ga je voor de wereldbefaamde Mezquita, de moskee die tussen het jaar 784 en 987 werd gebouwd. Telkens weer verbaas ik me over dit soort gigantische bouwwerken die zonder hijskranen en computerberekeningen vooral met spierkracht zijn gebouwd. In de 16e eeuw is midden in de Mezquita een kathedraal opgericht als teken van de overwinning van het Christendom. Die Kathedraal is eveneens prachtig en staat ingenieus ingeklemd tussen de oorspronkelijke rondingen van de moskee. Overwinning of niet, zelfs toen vonden ze al dat de oorspronkelijke moskee te mooi was om af te breken.
Je kunt een kaartje kopen a 10 euro, (met gids 16) bij de kerk of in winkeltjes eromheen. Ben je op tijd op, kun je ook ’s ochtend in de rij gaan staan, tussen half 9 en half 10 is het gebouw gratis te bezichtigen. Die rij is wel lang. Zo vroeg in de ochtend zijn er allemaal mensen aan het werk in de kerk, schoonmaaksters, vloerboeners en iemand die de lampen vervangt. Om half 10 wordt iedereen zonder kaartje naar buiten gejaagd en kan de echte dag beginnen.
Neem hierna de tijd om rond te dwalen door het centrum, alles is op looppafstand. Met de Romeinse brug naar de overkant van de rivier voor een café con leche en daarna weer terug naar het oude centrum voor een bezoek aan het Alcázar de los Reyes Cristianos, met prachtig aangelegde tuinen waar Columbus voor het eerste met het Spaanse koninklijk paar over een tocht naar ‘India’ spreekt. Lunchen kun je op een van de vele terrassen van de autovrije Place de la Corredera. Een symetrisch plein met domino spelende ouderen en vreedzaam blowende jongeren. Mijn eten kan beter: de specialiteit Flamenquito blijkt een taaie cordon bleu zonder de kaas. Maar het bier (sin alcohol) is top evenals de locatie en sfeer. Een gitaarspelende oude hippie met voorliefde voor Sting en Stairway to heaven maakt het helemaal af.
Koop ruim van tevoren een kaartje voor het Alhambra, ook begin februari blijkt dat nodig. En vergeet niet extra 20 minuten te tellen voor de weg naar boven, google maps geeft als ingang voor het Alhambra het begin van het park aan, maar de echte ingang ligt een stevige wandeling bergop. Lange rijen voor de entree, waar je precies op de aangegeven tijd van je kaartje moet staat. Zo niet jammer dan. Per tijdslot mag een gelimiteerde groep naar binnen en dat is best fijn, anders zou het niet te doen zijn. (info over kaartje onderaan bij de tips)
Eenmaal binnen word je meegevoerd met een stroom bezoekers die zich allemaal vergapen aan de prachtige ruimtes, fonteinen en uitzichten. Het hele complex heeft meerdere gebouwen en buiten heb je een spectaculair uitzicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.
Als je na afloop tijd hebt, wandel dan naar de wijk El Albaicin, van waar je een prachtig uitzicht hebt op het Alhambra. Ook in de avond torent het verlichte gebouw boven de stad uit. Let wel, het is veel klimmen tijdens de wandelingen.
Mijn laatste keer Malaga is 20 jaar geleden en wat is die stad veranderd. Niet langer meer alleen de aanvlieghaven, maar als stedentrip een aanrader. Malaga is een van de steden met een eigen strand, net als bijvoorbeeld Barcelona en het tekent de relaxte sfeer. Probeer bijvoorbeeld de stranden bij Malaga-Este, makkelijk bereikbaar met bus 11. Het oude havengebied in het centrum is gerenoveerd en veel hippe tenten en terrassen rijgen zich aaneen. Ook zijn er nieuwe musea neergestreken, waaronder het Picasso museum en een dependance van het Centre Pompidou. Let ook hier op waar je je hotelletje boekt, ik kwam per ongeluk bovenop de berg naast het kasteel terecht en moest flink klimmen en dalen.
Duur 6 dagen
Periode: bij voorkeur niet in de zomer
Afstanden:
Malaga - Ardales
50 km
Ardales - Ronda
60 km
Ronda - Cordoba 165 km
Cordoba - Granada 172 km
Granada - Malaga 125 km
Lees mijn blog over de Caminito del Rey
Ik huurde mijn auto bij Sunny Cars.
Geen extra kosten, prima
service
Let bij je hotelkeuze op parkeermogelijkheden
, parkeren in de grotere steden is
duur.
Bestel via deze links kaartjes voor Alhambra in Granada
en voor Caminito del Rey
Bekijk hier de scene van GOT in Osuna