Blog Post

Van Gogh wereldwijde rondreis

germanijssen • 15 november 2022

Van Sumbawa via Japan naar Frankrijk

Tip

Reis eens in de voetsporen van iemand of iets. Te vaak is de eindbestemming het enige dat telt en wordt de weg erheen als noodzakelijk kwaad gezien. Als je zo snel mogelijk naar de bestemming gaat mis je namelijk heel veel. De mogelijkheden zijn legio. Zo koppelde ik een reis naar Spanje aan stops in zuid-Frankrijk waar Vincent van Gogh zijn mooiste werken heeft gemaakt, maar ook is opgenomen in een inrichting. Met die gedetailleerde  kennis op zak valt het daarna nog meer op hoe deze unieke kunstenaar wereldwijd harten raakt ongeacht religie of afkomst.


Sumbawa

Dit najaar stap ik op het Indonesische eiland Sumbawa een hotel binnen en zie meteen het terras van Cafe de Nuit waar ik het jaar ervoor in Arles  nog iets heb gedronken. Ook de kamers zijn  gedecoreerd met kleurrijke schilderingen. Verder is er op Sumbawa eigenlijk niets dat aan Europa doet denken, laat staan aan impressionisme. De kracht van goede kunst.

Japanse prentkunst was een van Vincents grootste inspiratiebronnen.  De ongewone ruimtewerking, de grote vlakken in sterke kleuren, de alledaagse onderwerpen en vooral de aandacht voor details uit de natuur spreken hem erg aan. Vandaar dat hij besluit om naar het zuiden van Frankrijk, naar Arles te verhuizen. De natuur en de kleuren daar doen hem denken aan de Japanse sfeer.  Hij woont in het beroemde 'Gele Huis' (helaas verwoest door een bom in WOII) en werkt er tijdelijk samen met Gaugain.

Frankrijk

In Arles sta ik opeens voor het restaurant van het befaamde schilderij Le Café de Nuit. De eigenaar heeft er alles aan gedaan om de tijd van toen te behouden. Je ziet gewoon het schilderij tot leven komen. Even verderop kom ik bij het ziekenhuis waar Vincent is opgenomen nadat hij zijn oor heeft afgesneden en opgestuurd naar een prostituee. Dit alles na weer een ruzie met Gauguin. Op de binnenplaats een standbeeld dat alles samenvat. Als je goed kijkt zie je naast verftubes een scheermes - voor het oor - en een pistool - voor het schot in de borst waarmee hij uiteindelijk zichzelf uit zijn lijden verloste. Wrang.

De Fransen claimen Vincent als een Franse kunstenaar. Het moet gezegd, zijn beroemdste werken zijn ook in het zuiden gemaakt, mat name in Arles en in Saint Remy- de Provence in het klooster en “gekkengesticht” waar Vincent Van Gogh zich vrijwillig laat opnemen van mei 1889 tot mei 1890. Twee maanden daarna is hij dood. In dit klooster heeft hij onafgebroken geschilderd. 100 tekeningen en 150 schilderijen waarvan veel beroemde zoals de irissen en de amandelbloesem. Ook veel composities met de prachtige olijfbomen en het korenveld van het klooster met de heuvels op de achtergrond. En het beroemde Starry Night, dat ik tegenkwam in mijn kameer in Indonesië. Hoe klein is de wereld.

Zijn kamer in het klooster st Paul in Saint Rémy de Provence is in oude glorie hersteld. Albert Schweitzer, de fameuze arts heeft enkele jaren later ook in de kliniek gewerkt. Wat een toeval. Prachtig serene plaats waar je voor je ogen de schilderijen van Vincent in de natuur terugziet.

Japan

Particuliere verzamelaars in Azië betalen enorme bedragen voor een schilderij dat vervolgens achter de muren van een privé woning verdwijnt. Gelukkig kom je in Japan Van Goghs nalatenschap overal tegen in de publieke ruime, zoals hier op het gigantische treinstation van Kyoto.

China

De Chinese kunstenaar Zeng Fanzhi (1964)  is een groot bewonderaar en maakte speciaal voor het Van Gogh Museum een reeks nieuwe schilderijen gebaseerd op de zelfportretten.  Het verschil tussen beide kunstenaars zit met name in kleurgebruik en de kronkelende lijnen. Zeng Fanzhi bekijkt de schilderijen van Vincent van Gogh met Chinese ogen en geeft hier zijn eigen interpretatie aan.

Meer weten?


Bezoek: 
Van Gogh Museum Amsterdam

Loop: Wandelroute Arles

Koop: reisgidsen Zuid-Frankrijk

Loop of fiets: wandelroutes Brabant

Bezoek: Klooster in Saint Remy de Provence


Twee hondjes in een wandelwagen in Japan
door germanijssen 6 maart 2020
Dierenliefde is in Japan overal, van honden met jurkjes tot knuffeldieren en poezencafe's.
Olifant loopt langs ingang lodge in Chitwan Nepal
door germanijssen 2 maart 2020
In Chitwan in Zuid-Nepal is het goed toeven. Naast de jungle met veel vogels, beren, herten en zelfs tijgers is het een heerlijke bestemming om in de vele cafeetjes en bars te relaxen.
Heilige mannen ofwel Sadhoes tijdens de grote nacht van Shiva in Kathmandu
door germanijssen 28 februari 2020
De grote nacht van Shiva is een belangrijke Hinboeitische feestdag die gevierd wordt eind februari, begin maart, met name in India en Nepal. In Kathmandu verzamelen honderduizenden gelovigen zich bij de tempel Pashupatinath om eer te bewijzen aan Shiva, maar ook om op deze speciale dag legaal te blowen.
Khiva in Oezbekistan, avondzon over de daken
door Germa Nijssen 4 oktober 2019
Khiva is een wonderschoon woestijnstadje in Oezbekistan gelegen langs de Zijderoute. Steeds meer landen zijn vrijgesteld van de visumplicht, waaronder Nederland. Hoerdoor wordt het aanzienlijk makkelijker om dit mysterieuze land met prachtige steden en vriendelijke bevolking te bezoeken. Voormalig Sovjetrepubliek, maar de geschiedenis gaat nog veel langer terug naar de dagen van Timour de Lamme en machtige Khans.
door Germa Nijssen 11 april 2019
Rondreis langs alle safari hoogtepunten van Oost Afrika en vogelreservaten bij de meren van midden Kenia en het Lake Victoria in Tanzania.
door Germa Nijssen 28 maart 2019
Op het Duitse eiland Helgoland worden in de winter honderden zeehondjes geboren, baby's van de gewone en de kegel zeehond. Je kan ze met eigen ogen bewonderen op het strand
door Germa Nijssen 16 maart 2019
Wandeling over de High Line, park dat is gebouwd op een enkel spoortraject in west- Manhattan
door Germa Nijssen 21 februari 2019
Rondreis dwars door China van Beijing naar Hong Kong . Het eerste stuk van de reis gaat via de hoofdstad naar Xian en Chengdu.
door Germa Nijssen 19 februari 2019
Een mini break in zuid spanje langs historische steden, door prachtig landschap, heerlijk eten, stranden en filmlocaties.
door Germa Nijssen 16 februari 2019
Moskou en Beijing vormen het start en eindpunt van de transsiberie express. In die steden ga je niet met de trein, maar met de metro. Die zijn zo verschillende als de beide landen. Lees hier hoe.
Meer posts
Share by: