Blog Post

De Metro: Moskou versus Beijing

Germa Nijssen • 16 februari 2019
interieur metrostation Moskou

Start en eindpunt van de Transsiberie express

De Trans-Mongolië express start in Moskou en eindigt in Beijing. En daar zit niet alleen een lange treinreis, maar ook een wereld van verschil tussen. Voordat je in de trein stapt begin je met een paar dagen Moskou. Wat een dynamische stad is dat. Je kijkt je ogen uit op het Rode Plein, bij het Kremlin, de prachtige Basiliuskerk en de overvolle terrassen en winkelstraten. En bij een van de niet te missen attracties: de spectaculaire tocht langs de mooie ondergrondse paleizen: de top 5 metrostations Majakovskaja, Teatralnaja, Plosjtsjad Revoljoetsi, Beloroesskaja en Kievskaja

metrostation en trein in Beijing

Graag maak ik hier een paar kanttekeningen bij het beeld van de Russische man. Het is ontegenzeggelijk waar, het zijn geen knapperds, verre van dat. Maar oh wat zijn ze galant en romantisch. Een Russische man draagt je tas – ook al is die roze - sjouwt met de boodschappen, doet leuk met de kinderen en heel belangrijk, geeft je zijn zitplaats in de metro. Die metro is trouwens een mooi vergelijkingspunt tussen Moskou en Beijing, de verschillen spreken voor zich.


interieur moskou metro met passagiers

Mobiel versus boek

Wat meteen opvalt, in Beijing zit 95% van de reizigers op een mobiel te turen, in Moskou blijft dat getal steken rond de 60%. In Moskou slapen mensen in de metro, of lezen een fysiek boek, of voeren een gesprek. Enerzijds omdat het welvaartspeil van de gemiddelde Rus een stuk lager ligt als je naar kleding en voorkomen kijkt, anderzijds is het mobiele verkeer in China alom aanwezig. ‘We chat’ is overal. Dit alternatief van What’s app regelt alles voor de Chinezen, hun sociale contacten, financiën en berichtgeving, ze zijn letterlijk verslaafd.

grote menigte tijdens spitsuur metro beijing

Opzij Opzij Opzij

Dan is er het gevoel van stress en time is money. Waar je in Moskou rustig kunt in- en uitstappen - je ziet haast niemand rennen - overvalt je de haast in Beijing. Iedereen stapt gelijk in (zijkant) en uit (door het midden), de trein stopt maar heel kort waarna een gillend fluitsignaal volgt, ook als er mensen nog aan het instappen zijn. Gevolg een dwingend en dringend gevoel van opschieten.

inchecken bij toegangspoortje metro beijing

Reclames bewegen mee op de muur

Dan het uiterlijk. De Russische metro is wereldberoemd om zijn prachtige gewelven, mozaïeken en beelden, de metro van Beijing is supermodern, met snelle efficiënte treinstellen, geprojecteerde reclames op de voorbijglijdende muren van schone ruime stations waar voortdurend aan wordt uitgebreid en gebouwd. Je merkt het ook aan het geluid. De treinstellen zoeven langs, stil, gelijkmatig, soepel.

interieur metrostation Moskou

De geur van remolie

Nee dan de Russische variant. Die stinkt naar remolie en hard werken. De treinen komen met kletterend geluid aan, veel te hoge db’s. Als je in een coupe staat verlies je meteen je evenwicht bij optrekken en remmen, je kan je buurman niet verstaan. Hier geen airco maar een open raampje. Ook zijn er nog daadwerkelijke werknemers te vinden, achter de kleine raampjes van een loket of onderaan elke extreem lange roltrap. Die lange en steile roltrappen zijn trouwens geweldig. Ook voor romantische paartjes die hier op gelijke hoogte kunnen kussen, zij een treetje hoger dan hij (op) of andersom (neer). Dat wordt dan ook uitgebreid en hartstochtelijk gedaan. Dat zal je in Beijing nooit tegenkomen. Geen intimiteiten in het openbaar maar ook geen mannen dus die hun stoel aan je geven. Ze zien je nauwelijks staan, verdiept in hun mobiel als ze zijn.

passagiers op stijle roltrap metro moskou

Heel veel lopen

Wat zijn dan de overeenkomsten?
De metro is er voor iedereen, er is een goede bewegwijzering, ook voor ons buitenlanders supermakkelijk te begrijpen. Het gaat snel, is veilig, is schoon en je moet heeeeeeel veeeeeeel lopen. Daar verkijk je je nogal eens op.
Beijing heeft de metro van de 21e eeuw, Rusland van de nostalgie van de vorige. En daarmee staat de metro ook symbool voor de rest van de ontwikkelingen in beide landen. In China zie je onderweg windmolens en zonne-energie panelen. In Rusland reis je langs verlaten en totaal verwaarloosde fabriekscomplexen. De wegen zijn slecht, de verf afgebladderd. Twee reuzen in heel verschillende stadia.

Tips

Met deze interactieve metromap van Moskou zie je meteen waar je moet overstappen en hoe lang het duurt.
Bekijk hier de metromap van Beijing

Rondreis: Trans-Mongolië express
Rusland, Mongolie, China
Duur: 21 dagen
Beste reistijd: mei – oktober

door germanijssen 15 november 2022
Van Sumbawa via Japan naar Frankrijk
Twee hondjes in een wandelwagen in Japan
door germanijssen 6 maart 2020
Dierenliefde is in Japan overal, van honden met jurkjes tot knuffeldieren en poezencafe's.
Olifant loopt langs ingang lodge in Chitwan Nepal
door germanijssen 2 maart 2020
In Chitwan in Zuid-Nepal is het goed toeven. Naast de jungle met veel vogels, beren, herten en zelfs tijgers is het een heerlijke bestemming om in de vele cafeetjes en bars te relaxen.
Heilige mannen ofwel Sadhoes tijdens de grote nacht van Shiva in Kathmandu
door germanijssen 28 februari 2020
De grote nacht van Shiva is een belangrijke Hinboeitische feestdag die gevierd wordt eind februari, begin maart, met name in India en Nepal. In Kathmandu verzamelen honderduizenden gelovigen zich bij de tempel Pashupatinath om eer te bewijzen aan Shiva, maar ook om op deze speciale dag legaal te blowen.
Khiva in Oezbekistan, avondzon over de daken
door Germa Nijssen 4 oktober 2019
Khiva is een wonderschoon woestijnstadje in Oezbekistan gelegen langs de Zijderoute. Steeds meer landen zijn vrijgesteld van de visumplicht, waaronder Nederland. Hoerdoor wordt het aanzienlijk makkelijker om dit mysterieuze land met prachtige steden en vriendelijke bevolking te bezoeken. Voormalig Sovjetrepubliek, maar de geschiedenis gaat nog veel langer terug naar de dagen van Timour de Lamme en machtige Khans.
door Germa Nijssen 11 april 2019
Rondreis langs alle safari hoogtepunten van Oost Afrika en vogelreservaten bij de meren van midden Kenia en het Lake Victoria in Tanzania.
door Germa Nijssen 28 maart 2019
Op het Duitse eiland Helgoland worden in de winter honderden zeehondjes geboren, baby's van de gewone en de kegel zeehond. Je kan ze met eigen ogen bewonderen op het strand
door Germa Nijssen 16 maart 2019
Wandeling over de High Line, park dat is gebouwd op een enkel spoortraject in west- Manhattan
door Germa Nijssen 21 februari 2019
Rondreis dwars door China van Beijing naar Hong Kong . Het eerste stuk van de reis gaat via de hoofdstad naar Xian en Chengdu.
door Germa Nijssen 19 februari 2019
Een mini break in zuid spanje langs historische steden, door prachtig landschap, heerlijk eten, stranden en filmlocaties.
Meer posts
Share by: